;

2025 - Arrangørkurs - Nina Myhre & Kristian Fæste

Velkommen til Kurs med Nina Myhre og Kristian Fæste

Dato: 21/01, 23/01, 28/01 & 30/01 fra kl 18:00 – 21:00/21:30.

Kurset vil være fysisk, ikke digitalt.


Regionalarrangør – Dette er det første «formelle» nivået som krever en sertifisering. Kandidater som ønsker å komme på dette nivået må følge alle obligatoriske seminarkvelder og avlegge en liten prøve. Prøven er ment som en sjekk på at basiskunnskap er på plass. Etter avlagt prøve er det mengdetrening som gjelder.

Alle funksjonærer i norsk seilsport har ett felles mål. Gjøre opplevelsen til seilerne så god som overhodet mulig på kaien, på trening og på regatta. For å få dette til er det viktig at alle trekker i samme retning og kjenner sin egen rolle godt og har kjennskap til andres roller i «orkesteret».

Foruten «hovedoppdraget» vårt er det viktig å ikke glemme at det å være funksjonær har en egenverdi også. Gjennom å bidra positivt får man selv kjenne på mestring og samhold med laget sitt. 

Som arrangører er vi en av de viktigste bidragsyterne i norsk seilsport. Uten noen i startbåten, ingen regatta. Men hva bør vi kreve av oss selv for å yte gode tjenester til seilerne og hvordan tilegner vi oss nødvendig kompetanse for å være egnet for jobben? Viktig er det også å nevne at en arrangør uten et godt team rundt seg har vanskelige arbeidsforhold. Vi trenger altså flere frivillige med god kunnskap som ikke nødvendigvis vil gå hele veien gjennom sertifisering.

1.    Basiskunnskap

Arrangørens basiskunnskap består av 2 deler. Den teoretiske delen man kan leses seg til gjennom kappseilingsreglene og den praktiske delen man må på fjorden for å lære. Et vellykket arrangement, uansett nivå, er basert på at man klarer å kombinere praktisk erfaring med nok teoretisk kunnskap slik at seilingen blir tilpasset den aktuelle «kundegruppen».

Teoretisk kunnskap som man må ha kjennskap til er:

Kappseilingsreglenes kapittel:

-       Signaler for seilas

-       Definisjoner 

-       Del 1 - Hovedregler

-       Del 3 - Gjennomføring av seilas

-       Del 4 – Regel 40, 41, 44 (spesielt ifm seilingsbestemmelser)

-       Del 5 – Ha kjennskap til dette fordi arrangører må bistå i prosessen og/eller bli part i en høring

-       Del 6

-       Del 7

-       Appendix A – Scoring

Ellers er det viktig å sette seg inn i andre appendix som er relevante for båt- eller brett type.

 

Praktisk kunnskap man må ha kjennskap til:

-       Organisering av en startbåt

o  Tidtaking

o  Skriving

o  Flagg-signal

o  Lyd-signal

o  Linjesikting

 

 

2.    Planlegging

Hvordan man planlegger en regatta finnes det ingen fasit på. Imidlertid er det noen ting som alltid bør være med som elementer i en plan uavhengig av størrelsen på arrangementet.

-       Dialog med klasseklubb

-  Absolutte krav

- Ønsker

-       Sikkerhet

-       Mannskapsbehov

-       Nødvendig utstyr

-       Møteplan

 

 

3.    Styrende dokumenter

 En hver seilas er styrt av et sett med dokumenter. Det viktigste er Kappseilingsreglene. Imidlertid blir vi som arrangør av og til pålagt å bruke andre dokumenter også. Eksempler er NM-regler, Klasseregler, NC-regler. Dette er alle dokumenter som ligger fast med mindre de beskriver lovlige endringer som kan gjøres. I kappseilingsreglene er endringer beskrevet detaljert i reglene 86, 87 og 88. Hver regatta krever imidlertid også et sett med Kunngjøringer og Seilingsbestemmelser. Disse dokumentene er det arrangørens ansvar å utarbeide ihht gjeldende regelverk og anbefalinger.

 

I denne delen av utdanningen vil vi derfor ta for oss:

 

-       Hva skal dokumentene inneholde

-       Hva bør de inneholde

-       Hva skal de ikke inneholde

-       Potensielle «fallgruver»

 

 

4.    Gjennomføring

Med basiskunnskapen på plass er vi klare til å møte «bestillingen» fra våre kunder. Både seilerne, klasseklubb og NSF kan være med å påvirke hvordan vi som minimum må gjennomføre seilasene. Når det formelle er på plass er det kun vårt eget erfaringsgrunnlag som kan være med å påvirke hvor god gjennomføringen blir.

-       Deltagermøte

-       Trenermøte

-       Banelengde

-       Banetype

-       Lengde på startlinje

-       Når, hvor, hvorfor og hvordan utsette?

-       Når, hvor, hvorfor og hvordan annullere?

-       Startprosedyre

-       mm

 

Dette er stort sett erfaringsbasert kunnskap som vi vil forsøke å dele gjennom seminarer, tips og triks, dokumenter og gode historier. Seminarene som omfatter temaer som går på gjennomføring vil være obligatoriske for de som skal sertifiseres.

 

 

5.    Etterarbeid

Resultater, søknader om godtgjørelser, protester etc er noe arrangøren må håndtere etter at dagens seiling er over. Søknader om godtgjørelse vil ofte involvere arrangøren da søknaden omhandler mulige feil som er gjort fra arrangørens side. Protester kan arrangøren også bli involvert i både som part og vitne. Stort sett blir imidlertid dette håndtert fra protestkomiteen side slik at arrangøren bare må være tilgjengelig.

Resultater derimot er arrangørens ansvar. Blir resultatlistene feil, kan mye av det gode arbeidet som er gjort på fjorden fort bli glemt. Målgang og føring av resultater er derfor noe av det viktigste arrangøren har ansvaret for.


Detaljer

Arrangør: Kongelig Norsk Seilforening
Dato: 21.01.2025

Din status

Du er ikke påmeldt

Dokumenter

Ingen dokumenter